Resepi Mee Rebus Kuah Kari Istimewa Tradisi 100 Tahun Bazar Ramadhan
Hai peminat "MEE REBUS"... teringin mkn mee rebus last mkn masa arwah mak masakkn..lg sedap klu isinya ada daging..penyakit mls nk menunggu rebus daging🥴🥴,sy ganti dgn isi ayam..sy sertakn resepi klu korang nk cuba..resepi ni tiada sukatan sb sy main agk² je sb dh biasa tgk mak masak dlu..
Resepi...
1. Mee kuning (rebus seketika & tos jgn lama² nt kembang sgt)
2. Tahu putih (goreng & potong)
3.daun sup,cili besar hijau@merah,bwg goreng,limau kasturi (hiasan)
4. Telor (direbus)
5. Ayam dada (goreng kemudian tarik² isinya)
Utk kuah..
1. Cili kering,bwg putih & bwg merah,halia (blend hancur)
2. Keledek oren & ubi kentang ( rebus dh empuk toskn blend )
3. Udang kering (blend hancur)
4. Serbuk kari daging & secubit belacan..
5. tepung jagung ( 1 sudu besar)
6.penumis
Panaskn myk,masukkn penumis tumis bhn² cili,masukkn serbuk kari & belacan,dh naik aroma masukkn air,(jika ada daging guna air rebusan daging) masukkn keledek&kentang yg tlh diblend,masukkn udg kering, biarkn mendidih masukkn tepung jagung,pastikn garam gula betol² terasa.. siap,selamat mencuba😘😘
Credit : SuiSan Aliezsha


Comments
Post a Comment