Resepi Rendang Ayam Cili Padi, Menu Berbuka Puasa

RENDANG AYAM CILI PADI



Bahan-bahan:





10 ketul ayam

15 biji cili api - separuh saya blend dan separuh lagi saya biarkan untuk digaul dengan ayam

2 batang serai

2 inci halia

2 inci lengkuas

2 inci kunyit hidup

3 labu bawang besar

Garam secukup rasa

2 helai daun kunyit - dihiris

Semangkuk kecil santan pekat - jika kurang boleh tambah lagi

Sedikit gula

Serbuk perasa



Cara:



1. Blend cili, serai, halia, lengkuas, kunyit hidup serta 2 labu bawang besar.

2. Masukkan kesemua bahan-bahan mesin tadi ke dalam kuali.

3. Masukkan ayam masak sehingga kering, masukkan santan.

4. Masukkan garam, gula serta serbuk perasa. Kacau hingga kering dan pecah minyak.

5. Masukkan hirisan daun kunyit, suaikan rasanya dan siap untuk dihidang.



kredit resepi : tidak dapat dikesan,jika ini resepi anda mohon jasa baik untuk pm page,untuk admin masukkan nama anda sebagai kredit resepi..terima kasih :)

Comments

Popular posts from this blog

Cara Rendaman Faraj Untuk Mengetatkan Dan Menghilangkan Keputihan

Terengganu Kelantan Paling Ramai Janda Di Malaysia?

Senarai Tempat Minum Boba Tea Beserta Harga Dengan Bonus Resepi