Resepi Kerabu Udang

RESEPI KERABU UDANG



BAHAN-BAHAN:

20 ekor udang | dibuang kulit dan urat belakangnya

2 biji tomato | dipotong

1 biji timun | dihiris nipis

1 cawan hirisan batang saderi

5 biji cili padi | dihiris nipis

2 biji jus limau nipis

2 sudu besar sos ikan atau sotong

Sedikita hirisan daun ketumbar

Gula secukup rasa

*Pucuk paku jika mahu





CARA MEMASAK:

1. Celur udang seketika dan toskan.

2. Dalam sebuah mangkuk besar, satukan sayuran dan udang.

3. Masukkan sos ikan, gula dan perahan jus limau nipis. Boleh ditambah kuantiti sos ikan, gula atau jus limau agar seimbang rasa masin, masam dan manisnya.

4. Tambah pucuk paku jika mahu

5. Gaul hingga rata dan hidangkan.

Share resipi ini

Comments

Popular posts from this blog

Cara Rendaman Faraj Untuk Mengetatkan Dan Menghilangkan Keputihan

Terengganu Kelantan Paling Ramai Janda Di Malaysia?

Senarai Tempat Minum Boba Tea Beserta Harga Dengan Bonus Resepi