RESEPI TOMYAM PUTIH ALA THAI SEDAP DAN MUDAH

RESEPI TOMYAM PUTIH! SEDAP DAN MUDAH!



Resepi tomyam kali ketiga dari vov ni berbeza lagi, kali ni tomyam putih! Nampak cair tp sedap! Try la.. Share cpt!!



BAHAN-BAHAN:



Isi:

10 ekor udang

10gm sotong

10gm isi ikan

10gm isi kupang

20gm ketam

*Boleh juga tukar dengan ayam



1 ulas bawang merah | dihiris halus

2sm lengkuas | dihiris halus

2 tangkai cili padi | diketuk

1 batang serai | diketuk

2 helai daun limau purut

1 biji tomato | dipotong wedges

5 helai daun selasih

2 sudu teh air limau nipis

1 sudu teh sos ikan

1 sudu teh stok ayam

1 sudu teh gula

300ml air

Garam secukup rasa







CARA MEMASAK:



1. Di dalam periuk, masukkan air bersama bawang merah, daun limau, cili padi, serai, lengkuas, daun selasih, air limau nipis, sos ikan dan stok ayam.



2. Masak sehingga mendidih.



3. Setelah itu, masukkan udang, sotong, isi ikan, kupang dan ketam.



4. Biarkan beberapa minit hingga masak. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.



5. Hidangkan dan sedia dinikmati.

Comments

Popular posts from this blog

Cara Rendaman Faraj Untuk Mengetatkan Dan Menghilangkan Keputihan

Terengganu Kelantan Paling Ramai Janda Di Malaysia?

Senarai Tempat Minum Boba Tea Beserta Harga Dengan Bonus Resepi