Resepi Nasi Baryani Batu Pahat



NASI BARYANI BATU PAHAT



Bahan-bahan ( 4 orang )



3 cawan beras basmathi - rendam lebih kurang 10 minit dan toskan



rempah tumis

*6 ulas bwg merah (blend)

*5 ulas bwg putih (blend)

*2"halia (blend)

setengah biji bwg besar (hiris)

sedikit daun pudina, daun bawang. daun sup

2-3 tbsp minyak sapi

1tsp garam

sedikit pewarna kuning

gajus dan kismis sebagai hiasan (goreng)

2tbsp rempah baryani

4 setengah cwn air (ikut sukatan beras)

setengah cwn susu cair



Cara-cara:



1. Panaskan minyak sapi,kemudian tumis rempah tumis dan rempah baryani

2. Masukkan bawang hiris..gorengkan sebentar.kemudian,masukkan pula 2tbsp campuran bwg merah+halia+bwg putih yg di blend tadi.(baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).

3. Masukkan air..tunggu sampai didih

4. Masukkan daun bwg,daun pudina,daun sup.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.kacaukan

5. Pindahkan periuk ke dalam rice cooker.Biarkan nasi masak seperti biasa

6. Bila nasi sudah hampir masak, keluarkan daun-daun yg ada di dalam periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya.titikkan pewarna..kacaukan.

7. Masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih 'kick',masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)

8. Biarkan masak sedikit lagi sehingga betul2 masak.

9. Masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan...



KAMBING BARYANI



BAHAN-BAHANNYA :



600 daging kambing yang dipotong

4 biji kentang, kupas, belah 4 setiap 1 dan rendam

1 biji bawang besar, belah 4

1 biji cili merah, belah 2 tapi tak putus

1 biji cili hijau, belah 2 tapi tak putus

1 camca besar bawang goreng

1 pokok daun ketumbar

1/2 cawan susu sejat

1 biji limau nipis

1 biji bawang besar, hiris

3 camca besar penuh rempah briyani (sebarang jenama)

2 camca besar gula melaka

2 camca besar penuh kerisik

Garam secukup rasa

2 camca besar minyak sapi

Air secukupnya

Hirisan daun ketumbar, untuk hiasan

Sedikit bawang goreng untuk hiasan



BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :

6 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

1 inci halia

1 biji tomato yang masak ranum

3 biji cili hijau



BAHAN-BAHAN TUMIS :

1 batang kayu manis

1 kuntum bunga lawang

3 biji buah pelaga

5 kuntum bunga cengkih



CARA MEMBUATNYA :-)



Daging kambing dicuci, kemudian gaul dengan 1 camca besar tepung gandum hingga rata dan perap 20 minit, cuci kembali hingga bersih dan toskan. Sementara itu bancuh rempah briyani dengan bahan2 kisar halus dan kacau hingga menjadi pes rempah. Ketepikan.



Panaskan minyak dala periuk (anggaran 1/3 cawan), masukkan minyak sapi dan biar cair. Tumis bawang besar hiris hingga layu, masukkan bahan2 tumis dan masak hingga harum. Tambah pes rempah, kacau dan masak hingga naik minyak. Masukkan daging kambing, daun ketumbar dan bawang goreng, gaul rata dan masak hingga daging kecut.



Tuang air secukupnya hingga daging tenggelam. Kacau rata dan biar mendidih, kemudian sederhanakan api. Masak hingga daging kambing empuk, tambah air panas jika kuah kering dan daging masih belum empuk.



Masukkan kentang, kerisik dan belahan bawang besar. Perah limau nipis dalam susu sejat, kacau rata masukkan ke dalam kurma, kacau dan masak hingga kentang empuk. Tambah gula melaka, perasakan dengan garam secukupnya dan akhir sekali tambah cili merah dan cili hijau.



Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hias dengan hirisan daun ketumbar dan bawang goreng. Boleh dihidangkan bersama nasi baryani



PENCUK NENAS



1 biji timun ~ potong kecil

1/2 biji nenas masak ~ dikupas dan dipotong kecil

1 biji bawang besar ~ di hiris halus

1 batang cili merah ~ dihiris

1 batang cili hijau ~ dihiris

1 sudu besar cuka makan

Garam dan gula secukup rasa



Satukan semua bahan ke dalam bekas

gaul rata dan sesuaikan rasanya

Sedia dihidangkan



AYAM MASAK MERAH LADA HITAM



1 ekor ayam ~ dipotong dan cuci bersih

1 sudu teh buah pelaga

1 inci kayu manis

5 kuntum bunga cengkih

5 bunga lawang

1 sudu teh jintan manis

1 batang serai ~ dititik



1 cawan lada kering ~ dipotong dan rendam hingga lembut kemudian di kisar

10 ulas bawang merah ~ dikisar

4 ulas bawang putih ~ di kisar

2 sudu teh lada hitam ~ dikisar

1 inc halia ~ dikisar

1 batang serai ~ dikisar



1 sudu besar tomato puri

2 biji tomato ~ di potong baji

1 keping gula Melaka

1 kiub ayam

garam dan gula secukup rasa

1 pokok daun ketumbar ~ dihiris

Air secukupnya



Ayam di lumurkan dengan kunyit dan garam

Kemudian goreng ayam separuh garing

Toskan ayam setelah di angkat



Keluarkan minyak dan tinggalkan 1 senduk

Tumiskan buah pelaga, kulit kayu manis, cengkih, bunga lawang, jintan manis dan serai titik hingga naik bau

Kemudian masukan bahan kisar dan masak hingga garing dan terbit minyak

Masak lama sikit supaya cili kering benar-benar garing

Tambahkan air jika terlalu kering

Kemudian masukkan, kiub ayam, tomato puri dan tomato buah

Renihkan

Masukkan gula Melaka dan ayam

Biar ayam mesra bersama kuah

Masukan garam dan gula secukup rasa

Perlahankan api dan biarkan kuah sedikit pekat

Taburkan daun ketumbar

Gaul mesra

Sedia dihidangkan

posted from Bloggeroid

Comments

Popular posts from this blog

Cara Rendaman Faraj Untuk Mengetatkan Dan Menghilangkan Keputihan

Terengganu Kelantan Paling Ramai Janda Di Malaysia?

Senarai Tempat Minum Boba Tea Beserta Harga Dengan Bonus Resepi